Kulturella upplevelser i städer

Kultur upplevs som bäst inne i städer medan natur upplevs som bäst ute på landet. Det är ingen slump att många som bor på Södermalm i Stockholm är antingen journalister eller kreativa personer såsom konstnärer. Folk vill gärna bo med likasinnade och på Södermalm finns en stor acceptans för människors olikheter. Här kan man dagligen se olika temporära konstinstallationer och annat som vurmar om kulturen.

Stadsvandringar

Stadsvandringar passar lika bra till en asiat på besök i Sverige som för någon svensk medborgare som aldrig varit i huvudstaden innan. På en stadsvandring får man följa antingen en fysisk guide eller lyssna i hörlurar till förinspelade ljudsekvenser. Stadsvandringar är ett bra och tryggt sätt att lära känna en huvudstad som Stockholm eller en mindre stad som Uddevalla. Har man tur så får man också se speciella saker just den dagen, såsom att ett statsbesök pågår och man ser karavanen, eller att en speciell fågel syns just den dagen.

Stadsvandringar kan vara gratis eller kosta. I huvudstaden får man vara beredd på att betala eftersom det här är guidernas levebröd. Det är på sätt och vis en industri i Stockholm som växt mycket det senaste decenniet.

Hur klär man sig då bäst för en stadsvandring? Stadsvandringar kan pågå under alla årstider men det är som populärast under sommaren då turismen till Sverige är stor. Det gäller att anpassa sig efter vädret. Ha gärna regnjacka eller paraply i beredskap. En tunnare jacka eller tjocktröja kan vara värmande om man går i kyliga gränder.

Fotoutställningar

Fotoutställningar är utställningar som visar foton, filmklipp, ibland även målningar som försökt efterlikna riktiga foton. Dessa visas för att fotografen/konstnären vill förmedla ett visst budskap eller helt enkelt för att exponera sin konstnärliga ådra. Fotografiska är ett känt fotogalleri i Stockholm. Här kan man inte bara kolla på utställningar utan även handla souvenirer som vykort, muggar, magneter och så vidare.

Grundregeln på en fotoutställning eller ett museum är att man inte bör röra föremålet som visas. Dock kan det ibland stå på en skylt att man får röra föremålet, vilket innebär att utställaren godkänt beröring. Råkar man mot förmodan riva ned eller åsamka föremålet skada så kan man bli ersättningsskyldig! Därför är det klokt att likt gamla herrar knäppa händerna bakom ryggslutet när man betraktar ett föremål. Finns händerna inte framför dig så kan du heller inte riva ned något ofrivilligt.

Böcker

Idag finns det väldigt många böcker som väntar på att bli lästa. Böcker kan man hitta på bibliotek för lån, i bokhandlar för köp och i exempelvis väntrum som objekt till för tidsfördriv.

För att få låna böcker ska man ha ett giltigt lånekort. Inga avgifter tas ut preliminärt, dock har biblioteken rätt att kräva en avgift för borttappade lånekort eller böcker som inte lämnats tillbaka i tid eller försvunnit. På biblioteken kan man även göra andra kulturella saker som att lyssna på ljudbok, kolla på film och så vidare.

Böcker är en bra aktivitet som stimulerar hjärnan och får oss att tänka smartare. Vi lär oss analysera skeenden och ana vad som kommer ske härnäst, för att bara några nämna förmåner som man får av läsning. Att köpa böcker kan tyckas onödigt om det finns bibliotek, men faktum är att många inreder sina hem med böcker. Dessutom kan man köpa begagnade böcker om man vill värna om miljön så långt som det går.