Hur mycket vi har i plånboken är något som styr vilken typ av kultur vi har tillgång till, och det faktumet går inte att undvika så till vida att man stjäl inträdesbiljetter eller använder andra knep. Har det alltid varit så här och hur exakt ser uppdelningen ut?
Vad är inkomst och vad är ekonomi?
För att förstå den översta rubriken måste vi ha rett ut begreppen inkomst och ekonomi. Ekonomi är läran om hushållning och tillökning av pengar. Inkomst är den summa pengar man tjänar under en viss period, ofta talar man om inkomst per månad för vanliga arbetstagare.
Det är inkomsten som i stora drag styr hur ens privatekonomi ser ut, om man nu inte har en inkomstkälla på annat håll som genererar pengar. Många sysslar med aktier, fonder eller bedriver affärer med skog och mark.
Olika typer av kulturupplevelser för olika samhällsgrupper
Idag så kan man utan att överdriva säga att kulturen är segregerad. Det finns olika nivåer av kultur och somliga kulturyttringar anses vara finare än andra. Nedanstående beskrivningar är generella och bör inte anses som absoluta sanningar utan istället som en generell överblick:
- Arbetarklassen jobbar som vårdbiträden eller på fabriksgolvet med att montera ihop saker. Lönen är inget att hurra för och den räcker ofta inte till konsertbiljetter utan endast en månads prenumeration på Spotify. Att gå på museum verkar långtråkigt och det gör ont i benen att stå så länge som man gör på museum.
- Medelklassen strävar och alla vill givetvis framstå som allmänbildade, konstnärligt sökande och försöker gärna få med barnen på tåget att lära sig om kultur. Medelklassen har naturligtvis läst Dagens Nyheter och har bra koll på att utvalda museum i Stockholm har fritt inträde. Medelklassen vill inte sticka ut och ser plikttroget på Kalle Ankas jul under julafton på SVT.
- Överklassen är en diskret samhällsgrupp som regelbundet bjuds in till exklusiva konstutställningar på Östermalm eller varför inte utomlands. Att köpa dyr konst är inget märkvärdigt för överklassen, det ses både som bra för ens välmående och bra som investeringar. Överklassen har råd att gå på alla konserter och dem bästa sittplatserna, vilket är behagligt för dem.
Med de här utdragen så menas att valfriheten och därmed lusten att göra saker ökar ju mer välbeställd man är. Har man stor valfrihet så blir man automatiskt lockad att hitta på saker än om man är fattig och inte orkar spara ihop pengar.
Bör det vara gratis att ta del av all kultur?
Nej, majoriteten av alla kulturarbetare är inte förmögna och faktum är att kulturarbetare tjänar väldigt dåligt i förhållande till andra yrkesgrupper. Att då kräva att det ska vara gratis för arbetstagare är en skymf mot kulturarbetarna själva. Däremot kan staten subventionera kostnader för fattiga samhällsgrupper.