Något som väckt stor uppmärksamhet på senare tid i Sverige är beslutet att reformera tv-licensen till en tv-skatt. Det här har gjorts efter att allmänheten kringgått att betala licensen genom att istället titta på SVT på webben. Innan dess var tv-licensen avsedd för just tv och var man ansluten via kabel-tv eller annan metod så fick man hem betalningsavin. SVT är nämligen den tv-kanal som är helt fri från reklam och som ska förmedla samhällsviktig information, såsom nyheter och statsärenden.
Är vi i Sverige 2020 så beroende av Sveriges Television att vi helt sonika behöver bidra med skattemedel till deras uppdrag?
TV-licensen förr
TV-licensen påbörjades för att samla in pengar till Sveriges Television, som ju likt mycket annat inte är gratis att driva. SVT lockar till sig flera stora namn och har årliga pampiga evenemang som Melodifestivalen, Allsång på Skansen och På spåret. För att kunna anordna dessa evenemang och locka kändisar som vill ha bra betalt i arvode så gäller det för SVT att på något sätt samla in pengar. Och det görs idag för samtliga skattebetalare, oavsett om de faktiskt tittar på SVT eller inte.
Är det orättvist att betala skatt för något man inte tittar på?
Det kan man egentligen bara avgöra själv. Dock är det viktigt att komma ihåg att många saker man betalar skatt för kanske man aldrig använder. Du kanske får betala pengar för en väg som byggs som du aldrig kommer åka på, eller betala skatt för en vårdcentrals drift som du inte besökt. Skatter kan i den meningen ses som altruistiska, att du möjliggör för andra att åtnjuta välfärd. På sätt och vis hjälper du därför andra tittare att kunna njuta av att SVT har en fortsatt hög standard och följer sitt samhällsuppdrag.
Hur har SVT förändrats efter beslutet att införa TV-skatt?
Egentligen har inte så mycket hänt, men Rapports sändningsstudio har uppgraderats och ser betydligt mer modern ut än förut. Samhällsuppdraget är detsamma, att förse människor med information om kriser och angelägenheter som kan påverka den stora massan.
Idag kan man ta del av SVT via SVT Play, tv, text-tv samt webbsidan. Dess samarbetsaktör inom radion är SR, Sveriges Radio. SR har flera olika kanaler med olika inriktningar, P3 är dock mest följd då den har ett tydligt fokus på nöje och humoristiska programledare. En del av tv-skatten går hit, för precis som med SVT så är SR helt reklamfri. Det görs inga reklampauser mellan de olika inslagen i kanalerna.